İçeriğe geç

CocoaPods kullanımı

cocoapods

İOS geliştiricilerin işlerini kolaylaştıran tamamıyla ruby ile yazılmış bir gem.Yazdığınız uygulamaların daha efektiv olması için bazen farklı kütüphanelere ihtiyaç duyarız ve bu kütüphane sayısı arttıkça,Xcode derleyicisinde çeşitli sorunlu hatalar ortaya çıkmaya başlıyor.Bazı kütüphaneler objectiv-c ile yeni kütüphaneler swift ile yazıldığı için uyuşmazlıklar çıkmakta tabi bunları bridging-header.h dosyası yardımıyla köprü kurarak çözüyoruz fakat yinede derlerken hatalar çıkmıyor değil.

Geliştiricilerin işine yarayan dosyaları projemize manuel olarak import etmek deilde CocoaPods yardımıyla terminalden çekerek daha rahat bir şekilde import etmekte mümkün.

İlk olarak nasıl kurulum yapacağınızı açıklayayım.(Sadece OS X işetim sistemlerinde çalışır)

1-Terminali açıp -> sudo gem install cocoapods diyoruz ve gemler makinamıza kuruluyor.
2-Terminale -> pod setup diyip kurulumu tamamlayalım.

Örnek olarak githubda bulunan yararlı bir kütüphane olan SwiftyJSON‘u kuralım.

Terminali tekrar açıp projemizin olduğu dosyaya cd Dosyaadi şeklinde giriyoruz.pwd yazıp nerde olduğunuzu kontrol edebilirsiniz.Daha sonra terminale pod init yazıp,Pod dosyamızı projenin içine kurmuş oluyoruz.

Projemizin içinde oluşan Podfile adlı dosyayı not editöründe veya terminalde (nano Podfile) şekline açıp düzenleyebilirsiniz.

platform :ios, ‘8.0’
use_frameworks!

target ‘MyApp’ do
pod ‘SwiftyJSON’, :git => ‘https://github.com/SwiftyJSON/SwiftyJSON.git’
end

Dosyayı bu şekilde düzenledikten sonra tekrar terminali açıp projemizin olduğu klasöre gidip pod install komutunu çalıştırıyoruz ve gerekli kütüphane projemize kurulmuş oluyor.

Kütüphanede bulunan metodları gerektiğince kullanabilir yeni kütüphaneler ekleyip projelerinizi zenginleştirebilirsiniz keyifli kodlamalar 😉

 

Kategori:iOS

2 Yorum

  1. Emre Celebi Emre Celebi

    Projemize Cocoapods kurulumunu gerçekleştirdik sonra projeyi artık MyApp.xcodeproj ile değil MyApp.xcworkspace ile açmamız gerekiyor bunun sebebi tam olarak nedir ?

  2. Ekli frameworkleri hata vermeden çalıştırmak için gerekli.

Bu yazı yorumlara kapalı, ama geri izlemeler ve pingback'ler açık.

Copyright © 2022 Kenan Atmaca