İçeriğe geç

Firebase nedir ?

Merhabalar bu yazımda Google şirketinin 2 yıl önce satın aldığı Firebase şirketini geliştirip daha iyi hizmet veren Bulut tabanlı bir platform haaline getirdiği yapıdan bahsedeceğim.

Firebase bir bulut alt yapısıdır. Size uygulamalarınıza anlık olarak hizmet veren bir içerik sağlayıcıdır. Siz backend işlemlerine karışmadan SDK sayesinde uygulamalarınızdan veri gönderebilir,alabilir,silebilir ve güncelleyebilirsiniz. Ancak bu veri tabanı işlemlerini SQL sorgularıyla tablolara kaydetmessiniz. Verilerin her biri sistemde nesne olarak tutulur ve JSON verisi olarak tüm Database dışarıya export edilebilinir.

Bildiğimiz gibi sunucu yapılandırması ve ardından bakım süreçleri,güvenlik,senkronizasyon büyük güçlü ve çoklu kullanıcıya hitap eden uygulamalar için zor bir iştir. Bunu sağlamak kolay bir işlem değildir. Bu yüzden bu işlemleri ‘siz arkanıza yaslanıp uygulamanızı yazın biz sunucu işlemlerinizi hallederiz’ mantığında yaklaşan bir yapıdır.

Google şirketi ile bütünleşince sadece sunucu hizmeti değil. Uygulama Analizi,Reklam,Bildirim gönderme gibi işlemleride bu platform üzerinden halledebiliyoruz. Buda işimizi hızlandırıyor bize kolaylıklar sağlıyor.

Cross platform çalışan uygulamalarınız var ise ve backend taraflı yorulmak istemiyorsanız tercih edebileceğiniz piyasadaki en iyi ve en güvenilir bulut platforumu olduğunu söyleyebilirim.

Dezavantaj konusuna gelince bundan önce Facebook şirketinin aynı yapıda sahip olduğu Parse şirketi bu yıl kapatıldı. Nedeni ise çok fazla gelir sağlanamaması ve kullanıcı sayısı oldu. Böle bir yapıda uygulamaları kurunca bu platforma bağlı kalmış oluyorsunuz ve uygulamalarınızı daha sonraki olumsuzluklarda kapanmalarda büyük sunuculara taşımak cidden bir zaman ve ücret kaybı olmuş oluyor. Ve yapacağınız taşıma işlemi entegre zor olacaktır. Ancak arkasında Google gibi bir şirket olan ve piyasada rakibi olmayan bir yapı olduğu için kolay kolay kapatılmayacaktır.

Fiyat konusuna gelince Free seçeneği ile birlikte paralı paketlerde mevcut ve ne kadar kullanırsan o kadar öde seçeneğide.

Geliştirmekte olunan uygulama için veya deneme işlemleriniz için Free yeterli ancak pazara açılacak uygulamalarda ücretli paketleri kullanmak şart.

Firebase ana sayfası ve fiyatlandırma.

Diğer yazılarımda İOS uygulamalarınızda nasıl kullanabileceğiniz hakkında Firebase yazılarına yer vereğim şimdilik görüşmek üzere 😉

Kategori:FirebaseiOS

Bu yazı yorumlara kapalı.

Copyright © 2022 Kenan Atmaca