Merhabalar bu yazımda php ile nesne yönelimli programlama dillerinde bulunun,sıkca kullanılan try – catch kullanımından kısa bir örnek vereceğim.
<?php $no = 15; try { //kodlar bu bloğa yazılır if ($no == 17) { echo "sayı 17"; }else { throw new Exception("HATA!"); //hata tanımlanır } }catch(Exception $e){ //hata var ise burada yakalanır echo "mesaj -> ".$e->getMessage(); //hata çıktısı üretilir } ?>
Yukardaki örnekte $no değişkeninin değeri 15 dir.if bloğunda 17 değerine eşit olmadığı için else bloğuna düşer,burada yarattığımız exception(istisna) kod parçası aşağıdaki catch bloğunda Exception sınıfı türündeki değişken $e ile ekrana yazığınız hata bastırılır.
Projenize göre kodunuza göre istediğiniz şekilde istisnalar yaratabilirsiniz.Exception sınıfıda php’de yerleşik olarak bulunur.
Kendi ismini belirleyebileceğiniz Exception sınfındaki methodları override edebileceğiniz Exceptionlar yazabilirsiniz.
class customException extends Exception {} $name = "kenan"; try{ if ($name == "blog.kenan"){ echo "Doğru!"; }else { throw new customException("Custom hata!"); } }catch(customException $error) { echo $error->getMessage(); } ?>
Bu yazı yorumlara kapalı.